Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

Obilježavanje 22. marta – Svjetskog dana voda

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 22. mart je proglašen Svjetskim danom voda. Taj dan  se na globalnom nivou pokušava usmjeriti pažnja na važnost pitanja pristupa vodi i održivom upravljanju vodnim resursima.

Ovaj dan  se svake godine obilježava pod drugim sloganom, slogan za 2018 godinu je ‘’Priroda za vodu’’ uz kampanju ‘’Odgovor je u  prirodi’’ pri čemu se proučavaju prirodna rješenja kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvliteta vode. Neka od rješenja su sadnja šume i obnavljanje močvara jer se na taj način voda skladišti prirodnim putem , vlaži tlo, a zaštičena močvarna područja olakšavaju filtriranje i prečišćavanje vode.

Preduzeće Vodostan svake godine na prigodan način obilježava Dan voda i  ove godine  to organizuje u saradnji sa Srednjoškolskim centrom’’ Nedžad Ibrišimović’’ Ilijaš. Ove godine smo organizovali posjet učenika i profesora  filter postrojenje gdje su učenici praktično mogli da vide put vode od zahvatanja , obrade  do krajnjeg korisnika, dakle proces obrade vode u svim njenim fazama.

S željom da dodatno motivišemo mlade generacije (učenike) na  aktivno razmišljanje o značaju vode kao ograničenom resursu, organizirali smo takmičenje u pisanju literarnih radova.  Najbolja tri rada na temu ’’Voda, čudo koje život znači’’,  nagrađena su  novčanim nagradama.

Sa obilježavanje  ovogodišnjeg dana voda upučena je poruku da bez vode nema života i da briga o vodi mora biti stalna misao svakog pojedinca jer je to jedini način i garancija očuvanja njenih količina i kvaliteta.

Radove možete pogledati u nastavku članka:

SEJLA- VODA- RAD

EDINA- RAD- VODA

ADELISA- RAD- VODA