Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

Javni poziv povodom Svjetskog dana voda

Povodom 22. marta – Svjetskog dana voda (http://worldwaterday.org/) JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš poziva sve škole sa područja Opštine Ilijaš da učestvuju u širenju svijesti o značaju vode, uštedi vode i očuvanju izvorišta i podzemnih voda.

Tema ovogodišnjeg svjetskog dana voda je:

„GROUNDWATER – MAKING THE INVISIBLE VISIBLE/PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM”

 

  1. TEMA JAVNOG POZIVA

Gotovo sva tečna slatka voda na svijetu je podzemna voda. Većina podzemnih voda je visokokvalitetna voda za piće koja je prirodno filtrirana kroz stijene kroz koje prolazi. Ovaj protok podzemnih voda je relativno spor i vrijeme zadržavanja u podzemlju može trajati i desetine hiljada ili čak miliona godina. Podzemne vode su osjetljive na dugotrajno onečišćenje industrijskim, poljoprivrednim ili domaćim otpadom i otpadnim vodama. Podzemne vode su ugrožene povećanjem koncentracije azota zbog upotrebe gnojiva,  primjene pesticida, što utječe na kvalitet i količinu vode. Moramo raditi zajedno na održivom upravljanju ovim dragocjenim resursom, najprije širenjem svijesti o važnosti očuvanja postojećih vodnih resursa.

 

  1. PRIJAVA NA JAVNI POZIV

Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve škole sa područja Općine Ilijaš.

Zadatak za učesnike je:

 

  1. Da kreiraju video u trajanju od maksimalno dvije minute čiji cilj je prikazati kako podzemne vode utiču na svakodnevni život, da li podzemne vode ima u izobilju, da li su sve podzemne vode sigurne za korištenje, ko je najveći potrošač podzemnih voda u našem okruženju i na koji način se podzemne vode mogu zaštititi od zagađenja. Video treba da je snimljen u vodoravnom – landscape modu. Poželjno je da se koristi mikrofon radi boljeg kvaliteta zvuka. Uvredljivi sadržaji nisu dozvoljeni!

 

NAPOMENA: Nagradit ćemo tri najbolja videa u kategoriji “osnovna škola” i tri najbolja videa u kategoriji “srednja škola”.

  1. Da osmisle naljepnicu na temu „PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM“ formata A4 (nacrtane ili dizajnirane na kompjuteru).

 

NAPOMENA: Nagradit ćemo tri najbolje kreirane naljepnice u kategoriji “osnovna škola” i tri najbolje naljepnice u kategoriji “srednja škola” na temu „ PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM“ .

Video materijali pristigli na adresu Vodostana će biti uploadovani na Youtube kanal Vodostana i moći će se dijeliti na društvenim mrežama sa hashtagovima #VodostanIlijaš #MyGroundwaterStory   #MojaPričaOPodzemnimVodama #WorldWaterDay #SvjetskiDanVoda2022.

 

  1. ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA

Rok za podnošenje prijava je 7 (sedam) dana od dana objavljivanja obavijesti o javnom oglasu na web stranici JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš.

Snimljeni video materijal i dizajniranu naljepnicu možete:

  1. poslati putem www.wetransfer.com na adresu info@vodostan.ba
  2. CD dostaviti lično u Vodostan u zatvorenoj koverti
  3. CD poslati poštom na adresu:

JKP “VODOSTAN” D.O.O. ILIJAŠ,126. BRIGADE BR. 60, 71 380 ILIJAŠ

SA NAZNAKOM: NE OTVARAJ – PRIJAVA NA JAVNI OGLAS  „PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM

Kontakt telefon osobe zadužene za davanje dodatnih informacija je 061/922-364 (Selma).                                                                                                   

JKP “VODOSTAN” D.O.O. ILIJAŠ

Broj: 491/22

Datum: 11.03.2022.


Javni poziv.PDF