Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

Provedba energijskog audita u JKP “Vodostan” d.o.o. Ilijaš

Energijski audit proveden je u sklopu projekta „Akcije za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“, kojeg uz slogan „Svaka kap i kilovat su važni“ finansijski podržava Evropska unija u cilju postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja.

Primjenom zajedničkih akcija nastoji se ojačati održivi razvoj u prekograničnom području. Projekat provode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) te Crnogorski centar energetske efikasnosti iz Podgorice (CG). Provedba projekta je počela  1. decembra 2019. godine i trajat će 30 mjeseci. Sa ukupnim budžetom projekta od preko 305.000 eura, pokriveno je 70 općina prekograničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prepoznavajući značaj integriranog upravljanja gubicima, kako vode, tako i energije u kontekstu održivog razvoja, JKP Vodostan je u saradnji sa stručnjacima iz Centra za energiju, okolinu i resurse u periodu od 07. do 09.02.2022. sproveo detaljan energijski audit i analizu efikasnosti. Audit će rezultirati Strategijom za poboljšanje energijske efikasnosti sistema vodosnabdijevanja u općini Ilijaš, a koja će sadržavati akcioni plan sa identificiranim mjerama za poboljšanje upravljanja energijom.

Prema riječima direktorice Belme Zukić, radi se o veoma važnom projektu za ovo Preduzeće jer je udio troškova  električne energije u poslovanju značajan , zbog velikog broja pumpnih stanica u vodovodnom sistemu. Na ovaj način će se izvršiti analiza efikasnosti pumpnih sistema, sagledati mogućnosti za uštedu i racionalizaciju, te definisati mjere koje treba poduzeti na smanjenju potrošnje energije, a samim tim i smanjenje troškova poslovanja.

Tokom audita su izvršena mjerenja napona, jačine struje, aktivne i reaktivne snage na prioritenim pumpnim stanicima : Popovići 1, Bioča i Junakovac. Pribavljeni podaci omogućit će proračun faktora energijske efikasnosti, što je ključna veličina za predlaganje mjera za poboljšanje. Dodatno je izvršena kontrola primjene najboljih praksi za vodovodna preduzeća, kao i prikupljanje informacija potrebnih za ocjenu potencijala upotrebe obnovljivih izvora energije instalacijom solarnih panela, čime bi se Vodostan približio održivom i energijski neovisnom poslovanju, istovremeno smanjujući svoje troškove za električnu energiju.