Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

Ekološki projekat: “Šta nam je potrebno za život?” realizira se u vrtiću “Ilijaš”

U vrtiću “Ilijaš” tokom mjeseca aprila je planirana realizacija ekološkog projekta pod nazivom “Šta nam je potrebno za život” sa kojim odgajatelji žele upoznati djecu sa četiri elementa: zemljom, vodom, zrakom i suncem, koji čine život na planeti Zemlji i koji su nužno potrebni za rast i razvoj.

Tokom mjeseca aprila djeca će imati raznovrsne aktivnosti, kako bi proširila svoja saznanja i aktivno istražili prirodu, prirodne pojave i uzročno posljedične veze. Tokom protekle sedmice u kojoj su istraživali zemlju, šta je zemlja, koje koristi imamo od nje, roditelji su dali svoj nesebičan doprinos i upotpunili sadržaje, kako bi mališanima bili interesantni, a znanja za cijeli život.

Ove sedmice na red je došla voda gdje su posjetili Vodostan i otkriti kako se voda pročišćava pomoću modernih filtera i kako dolazi do česmi. Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica u JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” istakla je da djecu od malih nogu treba učiti ekološkoj svijesti.

„Mi smo danas posjetili Vodovod Ilijaš iz razloga zato što u aprilu realizujemo projekat “Šta nam je potrebno za život?” gdje djecu želimo da upoznamo sa elementima koji čine život, a to su: zemlja,voda,zrak i sunce. U ovoj „vodenoj“sedmici sa djecom danas smo posjetili Vodovod na Karašnici i uz pomoć ljubazih naših prijatelja iz Vodostana pokazali su nam odakle mi to pijemo vodu, te kako se voda filtrira. Ovom prilikom se zahvaljujem i direktorici Zukić i svim uposlenicima što su nas ovako divno primili jer djeca uče ako vide, osjete, dodirnu. Djeca su imala priliku da vide i nekoliko eksperimenata sa vodom mi u vrtiću dosta smo ih pripremili i mi smo radili eksperimente i ovom prilikom zavaljuljem i roditeljima koji su se uključili. U ovaj mjesečni projekat su uključeni roditelji, društvena zajednica, ali i mi odgajatelji koji planiramo razne aktivnosti kako bi djeca što više imala ekološku svijest, jer se ona gradi od malih nogu“ poručila je Fejzić.

Djeca su danas posjetila JKP „Vodostan“ d.o.o gdje ih je dočekala direktorica Belma Zukić sa svojim zaposlenicima.

„Danas su nam došla djeca iz vrtića u posjetu. Mi smo ih doveli na našu filter stanicu, dakle na našu fabriku vode gdje smo im pokazali na koji način voda od izvorišta do krajnjeg korisnika stiže. Objasnili smo im kako se to voda zahvati iz rijeke Misoče, a onda potom koje ona procese prođe i da bi ona došla u njihovu česmu ispravna,zdrava i čista. Probali smo se prilagoditi njihovom uzrastu, s obzirom na to da smo do sada primili veliki broj grupa i uglavom su to bili srednjoškolci, prvi put imamo vrtić. Vrtić je danas sa nama zato što obilježavaju značaj vode u ovoj sedmici i onda su napravili jedan prigodan obilazak. Naši zaposlenici su se potrudili da im objasne kojim to ona putem ide, na koji način se kontroliše i izveli smo male oglede prilagođene za njihov uzrast i drago mi je da su djeca imala priliku da od najranijeg doba uče o značaju vode i njenim svojstvima zašto je ona bitna, kako je štitimo i da djeca već od malih nogu stiču te zdrave i korisne navike“ kazala je Zukić.

U sedmici u kojoj će istraživati zrak, planirali su obići obližnja izletišta, Ilijaš zaista ima predivne okolne planine i šume koje štite gradski zrak od zagađenja i pružaju sigurno utočište planinarima, životinjama i biljkama.

Sunčanu energiju su ostavili za zadnju sedmicu u kojoj će što više da borave na otvorenom, te će ugostiti roditelje čija su zanimanja vezana za energiju sunca.
Planirali su prošetati kroz grad sa mališanima svih pet odgojnih grupa i njihovim roditeljima. Djeca će biti obučena u žute majice kako bi istakli značaj Sunca, ali i čiste prirode.

Putem ovog projekta potaknut će djecu da uče važnost čistog i zdravog okoliša, te kako ga očuvati, jer znanja stečena u predškolskom dobu su trajna.

Nakon obilaska, djeci su uručeni prigodni pokloni, a oni su njima za divnu posjetu koju su imali otpjevali pjesmicu “Živimo zdravo”.

Radio Ilijaš