Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

Potpisan sporazum o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u općini Ilijaš

Direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš Belma Zukić i općinski načelnik Akif Fazlić danas  su potpisali sporazum o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže za proširenje gradskog vodovoda. Riječ je o projektu vrijednom oko 670.000,00KM, a implementator projekta je JKP ”Vodostan” Ilijaš. Ovom rekonstrukcijom smanjit će se gubici, kvarovi i pucanja, ali će se i umanjiti mogućnosti hidrauličnih pritisaka na vodovodnoj mreži. Direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš Belma Zukić, kazala je kako je ovo veoma važan projekat koji bi trebao biti završen do kraja ove godine.

”Danas je potpisan sporazum koji obuhvata proširenje i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u vrijednosti od 670.000,00KM. Riječ je o kapitalnim investicijama, a ovim sporazumom je obuhvaćena rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Ivana Franje Jukića, zatim rekonstrukcija i proširenje vodovodne mreže u naselju Alića gaj, kao i dogradnja kišne i fekalne kanalizacije na istom mjestu. Pored ovih projekata, tu je i projekat dijela izgradnje kanalizacione mreže u naselju Mrakovo, Ljubnići, Karaula, Donja Luka i Misoča. Ono što bih posebno naglasila kao značajnim u ovom projektu je sistem regulacije pritiska koji zapravo ima jako važne aspekte. Neki od tih aspekata i benefita su smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži, zatim smanjenje kvarova i novih pucanja na vodovodnoj mreži, kao i umanjenje mogućnosti hidrauličnih pritisaka i u konačnici daje mogućnost da se sistemu vodosnabdijevanja kvalitetnije upravlja u ovim hidrološkim periodima koji su otežani. Neki projekti su već i započeli, a konačna realizacija se očekuje do kraja ove godine, a implementator ovih projekata bit će JKP ”Vodostan” Ilijaš”, naglasila je Belma Zukić, direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš.

Općinski načelnik Akif Fazlić kazao je kako je ovo jedan od ciljeva postavljenih u mandatnom periodu, kako bi se riješilo pitanje vodosnabdijevanja građana općine Ilijaš.

”Ove godine implementiramo oko 2.000.000,00KM u ovu infrastrukturu. Pored potpisivanja Ugovora za rekonstrukciju filter stanice na Karašnici, danas je potpisan sporazum za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže za proširenje gradskog vodovoda. Ovo je jedna od intencija, prije svega u smislu onoga što je identificirano, a želja da se kroz ovu rekonstrukciju smanje gubici i troškovi održavanja, te da kroz sinergiju ta dva efekta jačamo ekonomsku poziciju našeg komunalnog preduzeća. Nadamo se da ćemo ove projekte realizirati do kraja ove godine i stvoriti pretpostavke da idemo još brže u ovoj oblasti. Mi smo ovu oblast postavili kroz svoj mandatni period, da riješimo pitanje vodosnabdijevanja građana općine Ilijaš”, istakao je općinski načelnik.

Potpisivanjem ovog sporazuma stvoreni su preduslovi za rješavanje pitanja vodovodne mreže u ulici Ivana Franje Jukića, naselju Alića gaj, kao i dogradnja kišne i fekalne kanalizacije na istom mjestu. Pored ovih projekata, tu je i projekat dijela izgradnje kanalizacione mreže u naselju Mrakovo, Ljubnići, Karaula, Donja Luka i Misoča.

(Ilijas.ba)