Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

Počeli radovi na rekonstrukciji filter stanice Karašnica

Počeli su radovi na rekonstrukciji filterskog postrojenja “Karašnica” a izvođač radova je firma ”MIBRAL” d.o.o Sarajevo. Danas su ovaj lokalitet posjetili općinski načelnik Akif Fazlić i Belma Zukić, direktorica JKP „Vodostan“ Ilijaš.

Projekat rekonstukcije filterskog postrojenja Karašnica se realizuje po principu inženjeringa što znači da izvođač radova ima i zadatak izrade glavnog projekta. Izrada glavnog projekta odnosno prva faza je završena, projekat je gotov i revidiran i mi smo ušli u drugu fazu a to je izvođenje radova na terenu. Reviziju projekta je radila firma Saraj Inženjering Sarajevo, kao i cjelokupan nadzor. Kada je u pitanju JKP „Vodostan“ mi smo izvršili demontažu i uklanjanje postojećih filterskih modula. Dva preostala modula koja su još uvjek tu imaju zadatak da omoguće neometano vodosnabdijevanje naših korisnika sve do momenta izgradnje novog filterskog postrojenja odnosno njegove probno-ekspolatacione faze. Rok za izvođenje radova je 180 dana, dosta pripremnih radova je napravljeno i nadamo se da će vremenske prilike poslužiti kako bi se oni priveli kraju-kazala je za Radio Ilijaš Belma Zukić, direktorica JKP „Vodostan „ Ilijaš.

Riječ je o projektu vrijednosti 963.861,56 KM, a sredstva su obezbijedli Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo 500.000,00 KM i Općina Ilijaš 463.861,00 KM. Kada uzmemo u obzir da voda, kao osnovna životna namirnica koja je od izuzetnog fiziološkog značaja i nezamjenjiva bilo čim drugim onda je jasno da se radi o projektu izuzetne važnosti u vodosnabdijevanju i isporuci pitke i čiste vode krajnjim korisnicima.