Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

Održan sastanak sa ministrom komunalne privrede KS: Dogovorena realizacija projekata u oblasti komunalne privrede

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održali su radni sasatanak na kojem su razgovarali o funkcionisanju komunalne privrede na području općine Ilijaš.

Sastanku su također prisustvovali i Belma Zukić direktorica JKP “Vodostan” Ilijaš, Alan Šerak rukovodioc radne jedinice KJKP “Rad” Ilijaš, Jelena Pekić zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Selma Barić vijećnica Općinskog vijeća Ilijaš, Aziz Fazlić pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje, Muhamed Bekto pomoćnik ministra u Sektoru za komunalne djelatnosti, infrastrukturu i pravne poslove i Adnan Medić pomoćnik ministra u Sektoru zaštite okliša.

Domaćini su predstavnike Kantona Sarajevo informisali o statusu i funkcionisanju komunalnog sistema na području općine Ilijaš. Također su razgovarali o projektima koje je Općina Ilijaš kandidovala prema resornom ministarstvu i koji se tek trebaju realizovati, te generalno o mogućnostima realizacije niza projekata koje vodi Ministarstvo komunalne privrede. U tom smislu donijeli su određene zaključke.

“Operativno ćemo raditi na realizaciji zaključka sa današnjeg sastanka kroz daljnju saradnju predstavnika Općine Ilijaš i Ministarstva. Očekujem da ćemo ono što smo dogovorili uspješno i terminski blagovremeno realizovati. Također tema sastnaka bila je i nekoliko inicijativa koje su išle i preko Skupštine Kantona Sarajevo, a odnose se na pitanje Uredbe o prokopu javnih površina i na pitanje priključaka vode za bespravno izgrađene objekte.

Također smo najavili da će se javna rasprava po Nacrtu Urbanističkog plana općine Ilijaš održati 26. marta u 14 sati u sali Općinskog vijeća. Ovo je prilika da pozovem sve zainteresovane da prisustvuju javnoj raspravi. To je krucijalni dokument, strateški važana za provedbu Strategije razvoja Općine Ilijaš i zbog toga je jako važno da u prijedlog Urbanističkog plana inkorporiramo sve naše vizije razvoja lokalne zajednice”, rekao je načelnik Fazlić.

Ministar Bošnjak je naglasio kako Ministarstvo sa Općinom Ilijaš već dugi niz godina ima kvalitetnu saradnju i dodao: “Prilikom uvida u određenu dokumentaciju iz proteklih godina ustanovili smo vrlo visok procenat realizacije projekata na području općine Iijaš. To nas mnogo veseli s obzirom na to da mnogi ugovori koje na početku kreiramo i zaključimo sa lokalnim zajednicma na kraju ne budu realizovani. Dolaskom u Ilijaš još jednom pokazujemo opredjeljenje Ministarstva i mene kao ministra da je važnost svih općina u KS podjednaka.

Danas smo razgovarali o svim segmentima koje pokriva ovo Ministarstvo. Neki projekti koji su realizovani ili će biti realizovani u narednom periodu biće podržani od strane Ministarstva. Strateške stvari poput Urbanističkog plana su također veoma bitne stoga pozovemo sve građane i stručnu javnost da daju određene prijedloge i da tekst koji je trenutno u nacrtu popravimo kako bi bio najbolja verzija, a kako bismo imali što kvalitetnija rješenja za budući razvoj ovog dijela kantona.

Moram pomenuti još jedan segment koji je danas definisan, a to je problematika kvalitete zraka. Posebno je ona izražena u zimskom periodu u općini Ilijaš. Ubijeđen sam da ćemo kroz pripreme koje radimo u Ministarstvu i uz aktivnu saradnju sa lokalnom zajednicom u nekom narednom periodu poboljšati stanje. Ono neće biti odmah, ali korak po korak mislim da ćemo u nekom razumnom periodu doći do rješenja.”

Posjeta je završena obilaskom filter stanice na Karašnici i reciklažnog dvorišta.

Ilijas.ba