Oficijelna web stranica JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš

JKP ”Vodostan” Ilijaš i SŠC “Nedžad Ibrišimović” nagradili najbolje literarne i likovne radove povodom Svjetskog dana voda

 

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. marta  s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pažnje  na značaj i važnost vode te promocije održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine .

Svjetski dan voda, svake godine obilježava uz drugi moto, a ove godine glasi: ”Vrednovanje vode”. Šta voda znači za vas? Šta znači ljudima, njenoj istinskoj vrijednosti, na koji način je zaštiti,  a potom fokus usmjeriti na njenu komercijalnu, ekološku, socijalnu i kulturnu vrijednost.

Poseban značaj i važnost ima čista i pitka voda koju ne smijemo uzimati ”zdravo za gotovo” s obzirom na  činjenicu da u mnogim zemljama i regijama svijeta, njihovi stanovnici su pogođeni nestašicom vode ili uopšte nemaju pristup pitkoj vodi.

Voda je resurs koji znači život, zbog toga se mora zaštititi i čuvati. Na ovaj dan se organiziraju širom svijeta brojni događaji i stručni skupovi, koji su ove godine nažalost zbog pandemije covid 19 reducirani  i odvijaju virtuelno ili su potpuno izostali.

JKP ”Vodostan” d.o.o. Ilijaš svake godine kroz različite aktivnosti povodom Svjetskog dana vode, promoviše važnost čuvanja i zaštite vode i naše rijeke Misoče, našeg osnovnog izvorišta. Cilj je da skrenemo pažnju javnosti na značaj vode kao prirodnog resursa koja je osnova opstanka i održivog razvoja, te da potaknemo naše sugrađane, a naročito mlade generacije, da djeluju i razmišljaju u pravcu zaštite  životne sredine, da štite i štede vodu jer su količine vode ograničene, a i one su svakodnevno, na različite načine ugrožene.

Ove godine je preduzeće  JKP ”Vodostan” d.o.o. Ilijaš  Svjetski dan voda obilježilo u suradnji sa učenicima i ekološkom sekcijom SŠC ”Nedžad Ibrišimović” Ilijaš. Raspisan je konkurs za sve učenike škole za likovni i literarni rad na temu ”Vodo, moje si ogledalo”. Izabrani su najbolji radovi u obje kategorije a preduzeće je najbolje radove i novčano nagradilo.

Imenovana je Komisija za izbor najboljih radova, u sastavu:

1. Aida Krhan, profesor bosanskog jezika,
2. Aida Velić, akademski slikar- profesor likovne kulture i
3. Dr.sci. Mirzeta Kašić Lelo, profesor biologije.

Komisija je imala težak zadatak. Na konkurs je prispjelo 19 likovnih i 12 literarnih radova, među kojima je bilo mnogo dobrih umjetničkih ostvarenja i teško je bilo izabrati najbolje. Ipak, članovi Komisije jednoglasno su donijeli Odluku o izboru najboljih radova.

U kategoriji literarnih radova:

1. mjesto – Fadila Begić, učenica lll razreda gimnazije,
2. mjesto – Tarik Kamenjaš, učenik IV razreda MT,
3. mjesto – Sendin Pašović, učenik ll razreda gimnazije.

Literarni radovi:

FADILA BEGIC

KAMENJAS TARIK

SENDIN PASOVIC

U kategoriji likovnih radova:

1. Mjesto – Emina Muratović, učenica lll razreda gimnazije,
2. Mjesto – Adla Matoruga, učenica l razreda gimnazije,
3. mjesto – Meryem Čović, učenica l razreda gimnazije.

Za najbolje radove JKP “Vodostan” d.o.o. Ilijaš pripremilo je vrijedne nagrade a diplome im je danas, u ime JKP “Vodostan” uručila direktorica Belma Zukić.

Svim učenicima upućujemo iskrene čestitke. Zahvalnost dugujemo svima koji su aplicirali na konkurs.

I za kraj upučujemo Vam aktuelnu pandemijsku poruku:

Voda je život i zdravlje. Čiste ruke mogu spasiti ljudski život. Jedan od najboljih načina za odstranjivanje virusa i bakterija, preveniranja bolesti i sprječavanja zaraza je redovito i pravilno pranje ruku.

Zbog toga  zaštitimo i čuvajmo vodu!